Kouč Kotyza: Karolína svého stropu ještě nedosáhla

Karolína Plíšková se v tomto roce nachází v top formě a možná až nečekaně rychle sklízí plody spolupráce s nejúspěšnějším českým trenérem Davidem Kotyzou. Zkušený kouč z Plzně věří, že Karolína může uspět i na Roland Garros a rozhodně ještě nedosáhla svého výkonnostního limitu.
Karolína zatím prožívá životní sezonu, čekal jste až takhle úspěšný začátek spolupráce?
Věděl jsem jakou Karolína zažila sezonu, proto mě mile překvapila jak vstoupila do té nové. Její vítězství hned v Brisbane nebylo výsledkem našeho společného tréninkového úsilí, ale spíše důkazem její chuti do nové práce. Výsledky v uplynulých měsících jsou pro ni povzbuzením do další práce. Mě těší, že není spokojená se stavem věci a snaží se svoji hru stále zdokonalovat.
Poslední turnaj v Římě ukázal, že i na antuce dokáže zahrát na vysoké úrovni. Je schopná velkých vítězství i na tomto povrchu?
Obecně lze říci, že antuka je povrch, který nejvíce tlumí zbraně, kterými Karolína disponuje a zároveň obnažuje rezervy, které ve hře má. Nemůže se tolik spolehnout na přímé body při svém servisu, současně se dostává do nekomfortních pozic při pohybu na antuce. Proto je důležité neuhnout ze své agresivní hry a snažit se být aktivní i v situacích, které ji odpustí tvrdý povrch či tráva. To, že je toho schopná, dokázala zejména na turnaji v Římě, proto je možné hledět ke grandslamové Paříži s odhodláním uspět.
Na čem v tréninku nejvíc pracujete?
Stále nekončící práce je a bude na pilířích její hry – podání a agresivní pojetí je pro ní alfou omegou a k tomu je třeba pracovat na nedostatcích. Víme o nich uvnitř týmu a nemusíme je ventilovat naevenek.
Karolína atakuje nejvyšší příčky světového žebříču. Hraje na maximu svých možností, nebo má ještě prostor pro zlepšení?
Svého stropu ještě nedosáhla a to je dobře. Budu rád, když se podívá an minulou sezonu zvršku po skončení té letošní.
S jakým výsledkem byste odjížděli z Paříže spokojení?
Není třeba se upínat na výsledek, se kterým bude Kája spokojená. Pro mě osobně je nejpříjemnějším zjištěním to, že se nepoddala úvodním neúspěchům na antuce a má chuť se zlepšovat a bojovat s touto částí sezony. To je pro mě víc než body do žebříčku. Její úsilí hodnotím výš než výsledky. Ty totiž téměř vždy přišly pokud projevila odhodlání se prát.
Máte na Paříž nějakou speciální vzpomínku?
Paříž se mi vybavuje zatím jako město, které ve mně zanechalo hlubší dojem jako na turistu než tenisového trenéra. Nezlobil bych se, kdyby se to v následujících týdnech změnilo.

Napište mi zprávu

Všechna pole jsou povinná!

Hlavní partneři

Další partneři