Jak Fénix z popela! Karolína porazila Serenu a je v semifinále AO

Karolína si poprvé ve své kariéře zahraje semifinále Australian Open. Postoupila do něj po epické bitvě se Serenou Williamsovou. Ač už prohrávala 1:5 ve třetí sadě, dokázala šesti gamy v řadě otočit zápas ve svůj prospěch. Odvrátila přitom hned čtyři mečboly!

Byla to bitva, která se zřejmě stane jednou z nejpamátnějších nejen pro Karolínu, ale dost možná i pro glandslamová klání. Hrající legenda tenisového světa Serena Williamsová totiž vedla už 5:1 ve třetím setu a měla k dispozici mečbol. Přesto zápas ztratila. Karolína totiž nic nevzdala a utkání otočila.

V první sadě se Karolína mohla stoprocentně spolehnout na své podání. Úspěšnost si držela na hranici 80 procent a také klíčové míče uhrála servisem. A protože už od třetí hry držela brejk, dokázala pro sebe sadu získat. Setbol proměnila esem.

Ve druhém setu také jako první využila brejkbol, jenže vzápětí o výhodu přišla, když svůj servis ztratila čistou hrou. Možná trochu ubrala v razanci úderů a trefila pásku, ale hlavně Serena začala hrát skvělý tenis. Obrat připravila Američanka v desáté hře druhé sady, kdy Karolíně prolomila podání.

Třetí set pak vypadal jasně. Serena se dostala do pohody a razantní hrou začala na kurtu dominovat. Za stavu 5:1 podávala na vítězství. Jenže možná v klíčové výměně při mečbolu zahrála Karolína skvělý forhend do protipohybu soupeřky a odvrátila konec. Serena si navíc při manévru podvrtla kotník a možná jí to trochu rozhodilo.

Dalších šest gamů pak totiž patřilo Karolíně, která doslova vstala s popela a i když ještě za stavu 4:5 musela odvracet další tři mečboly, zápas dokonale otočila.

„Jsem tak hrdá na to, že Karolína se nevzdává. Víme, že si Serena možná poranila kotník, ale i dál hrála dost dobře a agresivně,“ komentovala zápas trenérka Conchita Martinezová.

„Ne, můj kotník byl v pořádku, možná jen zítra budu trochu cítit bolest,“ nestěžovala si Serena Williamsová. „To Karolína prostě hrála neuvěřitelně klíčové momenty, když skvěle trefovala údery,“ uznala Američanka svou prohru.

„Už jsem skoro byla v šatně, ale teď tu stojím jako vítězka…“ skoro nevěřila Karolína po úchvatném utkání k publiku. „Znám Serenu opravdu dobře. A to, že na konci plakala ukazuje, jak moc to pro ní znamenalo. Ona se ve druhém setu zlepšila, hrála agresivněji a já naopak byla moc pasivní. Pokračovalo to bohužel i dál, ale snažila jsem se a čekala i na malou šanci. A ta nakonec přišla. Serenu ten závěr přece je trošku rozhodil a povedlo se mi vrátit do zápasu a nakonec ho i vyhrát,“ komentovala klíčové pasáže zápasu.

V semifinále se Karolína střetne s Naomi Ósakaovou z Japonska.

Australian Open, Melbourne, čtvrtfinále:

Karolína Plíšková (7-ČR) – Serena Williamsová (16-USA) 6:4, 4:6, 7:5
Esa: 9:12. Dvojchyby: 0:4. Brejkboly: 5/11 – 4/8. Vyhrané míče: 102:95. Čas zápasu: 132 minut.

Napište mi zprávu

Všechna pole jsou povinná!

Hlavní partneři

Další partneři